Ahad, 24 Februari 2013

Cara Membezakan Telefon Bimbit Ori Atau Ciplak



Assalamualaikum,selamat sejahtera dan salam 1Malaysia...

Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 5 pon boleh diciplak oleh China. Di sini, aku nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun cap ayam. Check it out :

Okay ikut langkah-langkah seperti di bawah nih :
1. Taip *#06#
2. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.
•02 atau 20 : dari China = LOW QUALITY
•08 atau 80: dari Germany = FAIR QUALITY
•01 atau 10: dari Finland = VERY GOOD
•00 atau 03,04,05: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
•13 : dari Azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Apa-apapun,sila check untuk mengetahui hp korang tu ori atau tak.

3 ulasan:

  1. assalamualaikum faez....info yg menarik ni...;)

    BalasPadam
  2. Wa'alaikumussalam...tq follow sy balik...

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam